Kärleksjakt på singelsajter kan förvilla

3:32 min

Relationsexperten och forskaren Ingrid Tollgerdt-Andersson sågar fenomenet nätdejting. Men trots det har antalet företag som gjort kärleksjakten till en affärsidé blivit allt fler de senaste tio åren.

Risken är enligt Ingrid Tollgerdt-Andersson stor att man målar upp en bild av en person som inte alls stämmer med verkligheten.

– Det är väl ett bra sätt att träffas på, men jag tror att man ska se till att få ett riktigt möte snabbt, så man kan känna och läsa av. För om du har ett tränat öga så kan du redan i början av en relation se om det här är en person som är något för dig, säger Ingrid Tollgerdt-Andersson som både föreläser om relationer och har skrivit flera böcker på ämnet.

Hon menar att vi kan få viktig information genom att studera kroppsspråk och en persons sätt att prata och utrycka sig. En annan viktig aspekt som kan få oss att fastna för en person är utstrålning, och den biten är svårt att uppfatta utan ett verkligt möte. 

Ingrid Tollgerdt-Andersson menar också att det stora utbudet kan göra det svårt att stanna upp i letandet och verkligen försöka lära känna EN person, utan man fortsätter istället att leta till den grad att man tillslut inte vet vad det är man faktiskt vill ha.

– Man tänker hela tiden att det kanske finns någon bättre, säger hon.

Just det här känner Elise Schüler från Ängelholm igen. Hon har testat flera dejtingsajter och upplever att det är utseendestyrt. Hon tycker att det är svårt att sålla utifrån en bild och en text.

– Ju mer jag har att välja på ju svårare blir det. På nätet blir det blir lätt fokus på det yttre. Man tappar fokus på personlighet och funderar mer på hårfärg. Det blir inte så viktigt att stanna upp med någon, utan man går vidare, säger hon.