Sporten P4 Kalmar

Hemmahoppet inför sydsvenska rallyt: "Årets stora utmaning"

3:27 min

När sydsvenska rallyt avgörs i närheten av Älmhult tillhör Joachim Carlström och kartläsare Jörgen Norman från Gullabo RC favoriterna i SM-debuten med nya bilen.

Efter en lång väntan gjorde Joachim Carlström/Jörgen Norman första tävlingen i nya bilen under svenska rallyt i februari. Sedan dess har det blivit ett kortare rally i Hässleholm och en del träning inför årets stora utmaning.

– Sydsvenska rallyt är höjdaren på hela året, säger Joachim Carlström som föredrar grusunderlag före snö.

Den här gången är det den trimmade fyrhjulsdrivna klassen som gäller med nya bilen. Den är mindre, kortare och förhoppningsvis går det att köra fortare med den än med den gamla rallybilen som står kvar hemma i garaget som reserv.

Den nya bilen kräver mer av föraren:

– Det här mer en racerbil och den känns lite som en gocart, säger Joachim Carlström.

När motorn mullrat igång är ljudet nästan öronbedövande i kupén trots att motorn går på tomgång i 2 000 varv. När det ska gå fort handlar det om 8 500 varv, betydligt mer än i den gamla bilen, vilket gör att Joachim måste köra mycket mer aggressivt för att förvandla kraften till fart.

Den speciella växellådsinstruktionen gör det möjligt att kasta i växla i högsta fart vilket får det att låta som den skulle gå sönder när som helst, men accelerationen blir enorm när Joachim drar iväg på en provtur.

Inredningen är minst sagt spartansk – en display, en ratt, en gigantisk växelspak och en lika lång handbroms dominerar förarmiljön. Det mesta handlar i övrigt om säkerhet om olyckan skulle vara framme. Den komfort som finns är en fläkt i taket, för det blir oerhört varmt i bilen när motorn sitter nära och går på högvarv:

– Det blir varmt men det är bara att gilla läget och se till att vara vältränad, Joachim Carlström.

Om det går bra i SM-debuten med nya bilen hoppas han på en placering bland de fem främsta.

– Alla vill väl vinna, men det är ett jäkla bra motstånd i år.