Fikru Maru kommer släppas fri

1:58 min

Den svenske hjärtläkaren Fikru Maru som suttit fängslad i Etiopien ska friges, det säger hans advokat till Ekot.

Advokaten Hans Bagner säger till Ekot att de räknar med att Fikru Maru kan lämna Etiopien och resa till Sverige nån gång nästa vecka.

– Vi har fått besked att domstolen har beslutat att han ska friges, det beslutet ska förmedlas till fångvårdsmyndigheten som då fysiskt ska frige honom. Det kommer ske inom kort, jag vet inte säkert, men jag räknar med att det kommer att ske de närmaste dagarna, säger Hans Bagner till Ekot.

Fikru Maru har suttit frihetsberövad i Etiopien sen 2013, först anklagad för kännedom om korruptionsbrott och senare för terroristbrott efter ett fånguppror på Kilitofängelset där han satt frihetsberövad.

Korruptionsbrottet dömdes han för i oktober 2016.

– Det känns inte helt verkligt ännu. Det som har hänt är att han har blivit frikänd från åtalet, jag har inte kunnat träffa honom efter beskedet ännu, säger Fikrus dotter Emy Maru till Ekot.

– Jag vågar inte bli glad fullt ut innan jag har honom bredvid mig utanför fängelset, säger hon.

Journalisten Johan Cedersjö har gjort en P1-dokumentär om Fikru Maru.

– Han hade ett stort intresse och brann för att återvända till Etiopien, som han tidigare flytt från. Han ville där med sin svenska kunskap om sjukvård bygga upp ett Etiopiens första hjärtsjukhus i Addis Abeba, säger Johan Cedersjö.

Sjukhuset blev framgångsrikt, innan Fikru Maru greps misstänkt för brott. Johan Cedersjö kallar rättsprocessen mot Maru som följde för "löjlig".