Valet 2018 i Västerbotten

David Feltenius om Vilhelmina: Befolkningen är en stor fråga inför valet

3:44 min

När det gäller lokalpolitiken i Vilhelmina är det befolkningen och glesbygdsfrågan som är de stora frågorna, säger statsvetaren David Feltenius i sin analys.

Kommentar/analys: Detta är en kommenterande publicering. Sveriges Radio är oberoende och agerar inte i något politiskt partis, intresseorganisations eller företags intresse.

I lokalvalet 2014 backade Socialdemokraterna samtidigt som Centerpartiet gick framåt.

Resultatet blev oklara majoritetsförhållanden. Socialdemokraterna sitter i den styrande konstellationen med Magnus Johansson som kommunalråd.

– Han kom in på banan i ett sent stadium av den här mandatperioden. Det var vid årsskiftet som det tillkännagavs att man byter ut tidigare kommunalrådet Åke Nilsson, som på grund av jäv uppmanades att lämna sina uppdrag, säger David Feltenius.

I Åsele och Dorotea finns två starka lokala partier. I Vilhelmina finns Politiskt Alternativ som är det genuint lokala partiet. De ökade något i valet 2014, men har sedan dess haft en turbulent tid med splittringar och avhopp.

– Politiskt alternativ bildades inför valet 2010 som en konsekvens av folkomröstningen kring Vojmån, berättar David Feltenius.

P4 Västerbottens valturné sänder idag ifrån Vilhelmina!