Många lediga sommarjobb runt om i landet

0:33 min

Antalet lediga sommarjobb är i år fler än vanligt och högkonjunkturen är naturligtvis en förklaring.

Arbetsförmedlingens analyschef Annika Sundén lyfter fram en rad sektorer där arbetsgivarna nu har svårt att finna arbetskraft.

– Just inför sommaren är det inom vård och omsorg, men också inom transportsektorn. Chaufförer till exempel är svårt att rekrytera. Det finns också arbeten där det krävs mindre kvalifikationer, exempelvis inom handel och restaurang.

Det är alltså relativt gott om sommarjobb. Till arbetsförmedlingen kom det in över 16 000 nya sådana bara under april. I Örebro län, till exempel  finns för närvarande 2 500 lediga sommarjobb.

I Västra Götalands län är antalet 3 600, vilket är 500 fler än motsvarande tid i fjol, säger Sandra Offesson som är arbetsmarknadsanalytiker vid Arbetsförmedlingen i regionen.

 – Det är en stor procentuell ökning. Och ser man på arbetsmarknaden i stort så efterfrågas mer personal. Så har det varit under de senaste åren. Det avspeglar sig också inom sommarjobben, säger Sandra Offesson.

För att öka kommunernas möjligheter att ordna med sommarjobb till ungdomar föreslår regeringen i vårpropositionen att avsätta 100 miljoner kronor.

Bra anser Annika Wallenskog som är chefsekonom vid SKL, Sveriges kommuner och landsting, men hon säger samtidigt att den ekonomiska framförhållningen måste bli bättre så att kommunerna inte väntar med att söka sommarjobbare tills det kommer ett besked om hur det blir med bidrag från staten.

 – Man vet ju att man under flera år har fått pengar från staten i vårpropositionen, och då kan många (kommuner) utgå ifrån att man får det nu också. Och så väntar man till man vet enligt resonemanget att det är onödigt att satsa pengar i budgeten ifall man ändå får pengar från staten. Det innebär att många ligger lågt, säger Annika Wallenskog.