Köpenhamn

Danska burkaförbudet oroar Sarah

3:52 min

Det så kallade burkaförbudet i Danmark kan snart bli verklighet. Något hundratal personer berörs - en av dem är Sarah som försökt få politikerna att ändra sig.

I Danmark har parlamentet påbörjat processen att klubba igenom en lag om ett maskeringsförbud som gör det olagligt att täcka ansiktet på offentliga platser, populärt kallat ett burkaförbud.
 
Bara något hundratal personer berörs direkt av lagförslaget.

– Jag förväntar mig inte att folk ska förstå mitt val men jag förväntar mig att de respekterar det, säger Sarah som bär niqab. Av rädsla för trakasserier vill hon inte uppge sitt efternamn.

I vardagen är hon med om att folk ropar skällsord efter henne, men nu kommer motståndet från det danska parlamentet, Folketinget.

– Burka och niqab är ett uttryck för en människo- och kvinnosyn som inte hör hemma i Danmark, säger Martin Henriksen, utlännings- och integrationstalesperson för högerpopulistiska Dansk Folkeparti som ligger bakom det ursprungliga förslaget.

Beskedet om den kommande lagen fick Sarah och andra kvinnor hon känner som bär niqab att börja agera. Gruppen "Kvinder i dialog", som består av några muslimska kvinnor med och utan niqab har sedan i höstas på olika vis protesterat och har också försökt få till stånd möten med Folketingspolitiker. Men bara ett fåtal, och framförallt de som tänkt rösta nej till förslaget har velat träffa dem.

Dansk Folkeparti ville egentligen ha ett förbud riktat endast mot burka och niqab men det skulle kunna bryta mot den grundlagsskyddade religionsfriheten. Därför gäller det färdiga lagförslaget även skidmasker, lösskägg eller att ha en halsduk uppdragen över ansiktet, med vissa undantag.

Om man bryter mot lagen kommer det innebära böter på 1000 danska kronor. Sker det vid upprepade tillfällen höjs beloppet till 10 000 kronor.

– Kvinnofrihet är väl minimum att man själv får bestämma vilka kläder man har på sig säger Sarah, som anser att förbudet är ett symtom på motstånd mot muslimer.

– Jag tror det kommer leda till fler konflikter, avslutar hon.