Fondspararna fortsätter lämna Sverigefonderna

1:59 min

För tredje månaden i rad lämnar spararna Sverigefonderna. En av förklaringarna är den svaga kronan, enligt Fondbolagens förening.

Nya siffror från Fondbolagens förening visar att fondspararna fortsätter att lämna Sverigefonderna till förmån för globalfonderna. Bara under april uppgick nettouttaget i Sverigefonderna till nära 2,4 miljarder kronor och sedan årsskiftet rör det sig om nära 12 miljarder kronor.

Spararna valde i första hand att placera sina pengar i blandfonder och obligationsfonder, medan aktiefonder och penningmarknadsfonder noterade nettouttag. Totalt noterade aktiefonderna ett utflöde på 0,4 miljarder kronor i april. Detta trots att utvecklingen på många av världens aktiemarknader var positiv. Exempelvis steg värdet på Stockholmsbörsen med cirka 4 % under perioden.

En av förklaringarna till att svenskarna väljer globalfonder framför Sverigefonder, trots att globalfonderna blir något dyrare med en svag krona, är osäkerhet kring hur svensk ekonomi kommer att utvecklas, enligt Gustav Sjöholm, sparekonom på Fondbolagens förening.

 "Svenskarna är oroliga för hur kronan kommer att gå framöver och det finns ingen tydlig signal från Riksbanken som gör det lätt att räkna ut vad som komma skall. Den andra är att vi faktiskt har haft ett litet jack i konjunkturen. Det gör att den globala konjunkturen är lite bättre. Den är lite enklare för spararna att ta till sig", säger han till Ekonomiekot