Svantesson angrep hederskulturen

2:38 min

Integration och hur nyanlända ska komma i arbete är i fokus när moderaternas ledande företrädare framträder på partiets kommundagar.

När ekonomiska talespersonen Elisabet Svantesson talade i eftermiddags angrep hon hederskulturen som hon menade hindrar nyanlända kvinnor och unga.

Enligt Svantesson märks hederskultur av allt mer i samhället och hon tog exempel från skolan där barn vaktar andra barn så att de inte bryter mot några regler för hur de ska uppträda. Hon är inte rädd för att hon använder en för hård ton när hon attackerar problemet.

För Moderaterna är det viktigt att fler nyanlända börjar arbeta. Nu vill partiet ändra en detalj i det etableringstillägg som familjer med barn får.

I dag är det ofta mannen som först börjar arbeta, när sedan kvinnan börjar så slopas hela etableringstillägget och familjen kan förlora ekonomiskt på att hennes jobb menar Elisabet Svantesson.

Tidigare i dag presenterade partisekreterare Gunnar Strömmer partiets valbudskap som handlar att alla har samma rättigheter och skyldigheter. "Alla som kan ska arbeta och brottslingar ska sättas dit både i förorten och i Norrlands inland".