Ung iranier: Återigen ett spel mellan stater

1:38 min

Unga iranier tror att USA:s utträde ur kärnteknikavtalet kan komma att leda till nya omfattande protester i Iran.

På tisdag ska Tyskland, Frankrike och Storbritannien hålla ett möte med Iran för att rädda avtalet som USA har gått ur.

– Jag blev inte förvånad, vi var många var oroliga att USA skulle lämna avtalet. Det var förväntade men sorgliga nyheter, säger en ung student jag får tag på i Iran, som vill vara anonym.

Hon tror inte att avtalet kommer fylla någon funktion nu när USA har dragit sig ur, och tror att den sortens landsomfattande protester mot den dåliga ekonomin och styret i Iran, som vi såg kring årsskiftet, kommer tillbaka.

– När avtalet slöts fanns det mycket hopp i Iran och det var den största effekten avtalet hade. Nu är det folket som känner av pressen hårdast och jag tror att det kan leda till att instabiliteten kommer tillbaka, både på marknaden och på gatorna. Tyvärr tror jag inte att regeringen kommer att stå på folkets sida.

– Återigen är det ett spel mellan stater och det är folket som lider mest, säger Amir också han student i Iran.

Också han tror att de USAs beslut kan leda till en ny protestvåg och kanske till och med ett krig i regionen på sikt. Samtidigt säger han iranierna försöker leva på som vanligt, med en känsla av att vara fast mellan de bråkande stormakterna.

– Ibland lägger de på nya sanktioner, ibland lyfter de sanktioner och vi bara lever med det.

– Vi pratar om det men samtidigt pågår våra vardagliga liv. När jag åker taxi eller går till mataffären pratar jag med någon och de säger ja ”Fuck Trump”. Men samtidigt är det en dubbel känsla av att vara utstött, säger Amir.