Snabb vändning för den svenska kronan

1:26 min

De senaste dagarna har kronan förstärkts igen efter en lång tids nedgång.

Det har framförallt med Riksbankens senaste signaler om att en räntehöjning kan komma tidigare än väntat, säger Richard Falkenhäll, valutaanalytiker på SEB

– Mycket av det som har hänt både när kronan försvagades och nu när den stärks igen hänger ihop med de förväntningar man har på riksbanken och den framtida penningpolitiken.

Den snabba vändningen av kronans värde kom i samband med nya signaler från riksbanken.

– Man har inte helt stängt dörren för att få en räntehöjning under det här året och jag tror att det var det som triggade en förstärkning av kronan, säger Richard Falkenhäll.

Uppgången det handlar om är ca 40 öre på en vecka vilket är ovanligt snabb förändring på så kort tid. Även om det är svårt att veta vad som kommer hända framåt finns det tecken på att förstärkningen är hålla sig, säger Richard Falkenhäll.

– Vi tycker ändå att med de nivåer vi ser så är kronan undervärderad vilket talar för att vi kommer att få se en förstärkning på längre sikt. Svensk ekonomi går fortfarande ganska bra så det finns inga fundamentala skäl för en svagare krona och det talar för att vi ska få se en starkare krona framöver.

För hushåll och resenärer är en starkare krona ofta en positiv förändring men för det finns även negativa sidor när den sker snabb förs snabbt.

– Över lag kan man säga att de här typen av slag i kronkursen är väldigt negativt för de främsta företagen. Det är svårt när man ska betala en faktura som ligger i framtiden eller lämna någon form av offert på en produkt, då är det jättesvårt att veta vilken kronkurs man ska använda.

– Jag tror att det är negativt trots allt med de stora svängningarna vi har sett, säger Richard Falkenhäll, valutaanalytiker på SEB