"Efter barnkalas så ligger jag ner några dagar efteråt, för då är jag helt slut"

5:54 min

Under lördagen ställs tomma skor ut på gator runtom i Sverige, men även världen över. Skorna representerar alla de upp emot 40.000, som beräknas vara drabbade av ME i Sverige, människor som drabbats av kronisk trötthet, som vill men inte orkar vara med.

– För några år sen låg jag ner 23 timmar varje dygn. Jag klarade knappt av att få i mig mat, än mindre sköta min hygien. Tack och lov så har jag fått en lite lugnare miljö när jag flyttade ut till landet, då jag fick godkänd sjukersättning. Jag kunde börja bygga upp mitt liv utefter mina förutsättningar. Idag kan jag laga min mat, sköta mitt hem någorlunda, och ute i min trädgård får jag läkning. Men jag kan fortfarande inte göra mycket utanför hemmet, säger Elisabeth Berg, själv drabbad av ME och en av arrangörerna under ME-dagen.

ME eller CFS (Myalgic Encephalomyelitis/Chronic Fatigue Syndrome) är klassad som en neurologisk sjukdom av världshälsoorganisationen WHO. Sjukdomstillståndet domineras av funktionsnedsättande utmattning och kan handla om värk, sömnstörningar, koncentrationssvårigheter, och återkommande influensaliknande symptom.

Förstår människor den här sjukdomen?

- När du ställer den frågan är det som att jag vill börja gråta. Det är nästan som det är för många symptom så läkare klarar inte av att ta emot den här informationen. De har ingenting dom kan göra. Man kan möjligen få begränsad sömnhjälp och smärtstillande medel, något annat finns inte. Vi är väldigt ensamma i våran sjukdom. Så mer forskning behövs givetvis, och det är därför vi gör den här auktionen med tomma skor, för att uppmärksamma alla människor med ME som inte kan komma utanför sina hem. De måste få hjälp och bli respekterade, säger Elisabeth Berg.