SVENSKA FILMNYHETER I CANNES:

Flera nya svenska storfilmer på gång

9:40 min

Den har länge planerats, en film om Thomas Quick, nu blir den verklighet. Med David Dencik som Quick och Jonas Karlsson och August Alba i andra roller. Och så ska En komikers uppväxt bli film, Jonas Gardell skriver manus, Johan Rheborg gör Juha som vuxen.

Nyheten om en film om Thomas Quick presenterades på Filmfestivalen i Cannes av Film i Väst. Regissör blir Mikael Håfström, David Dencik som i många år velat göra en film om Thomas Quick/Sture Bergwall gör Quick och Jonas Karlsson spelar journalisten Hannes Råstam som skrev en bok om Quick.

Film i Väst avslöjar också att Jonas Gardells roman En komikers uppväxt ska bli film, regisserad av Rojda Sekersöz och med Johan Rheborg som den vuxne Juha. Manus till filmen skriver Jonas Gardell själv.

Den israeliske regissören Ari Folman, som bland annat gjort den hyllade Waltz with Bashir, ska göra en film som heter Horse Boy där Joel Kinnaman får en ledande roll. En film som också sker i samarbete med Film i Väst och spelas in i Sverige och Mongoliet.
Filmen handlar om en familj där sonen har en form av autism, och där han kommunicerar när han sitter på hästryggen. Och därför tar pappan med familjen till Mongoliet, en resa med mycket strapatser.

- En verklighetens superhjälte, säger Ari Folman.