Knivattack i Paris utreds som terrordåd

1:40 min

Terrorrörelsen IS tar på sig knivattacken på en gata i Paris, där en person höggs till döds och flera skadades. Gärningsmannen, enligt uppgift en man i 20-årsåldern, sköts ihjäl av polis.

Förövaren ska ha ropat "Allahu akbar", enligt åklagare som hänvisar till vittnesmål. Motivet är inte klarlagt, uppger fransk polis, men en utredning om terrorbrott har inletts.

Mannen var en "IS-soldat", hävdar terrorrörelsens propagandaorgan Amaq, enligt den amerikanska organisationen Site som bevakar islamistiska gruppers webbtrafik. Han har identifierats som en man född 1997 i Tjetjenien, uppger en källa inom det franska rättsväsendet för Reuters och AFP. Polisen uppges ha tagit in hans föräldrar för förhör.

Attacken ägde rum centralt i Paris i ett område fullt av barer och restauranger. Området ligger mellan två stora turistattraktioner, det gamla operahuset och konstmuseet Louvren.

Det första larmsamtalet kom klockan 20.47 och nio minuter senare var gärningsmannen ihjälskjuten, enligt premiärminister Édouard Philippe. En person höggs ihjäl och fyra skadades, varav två allvarligt.

Gärningsmannen ska ha sprungit mot polispatrullerna och utropat dödshot, enligt uppgifter från polisen och vittnen i franska medier. Hans identitet har inte offentliggjorts.

Inrikesminister Gérard Collomb hyllar i en tweet polisens snabba agerande.

Ett stort område spärrades av efter dådet. Chockade turister och Parisbor frågade sig vad som hänt.

– Jag satt på uteserveringen till ett kafé och hörde tre-fyra skott. Det gick väldigt fort, säger 47-åriga Gloria och fortsätter:

– Sedan kom bartendern ut och sade åt oss att gå in fort. Efter det gick jag ut för att se vad som hände och såg en man ligga på marken.

President Emmanuel Macron säger att "Frankrike återigen betalar ett blodigt pris" och att landet inte kommer "backa en tum för frihetens fiender". Även han hyllar polisen för att ha stoppat mannen.

Nationella frontens Marine Le Pen efterlyser högre säkerhet.

– Det franska folket kommer inte längre vara nöjda med prat, de kräver handling, säger hon.

Det undantagstillstånd som infördes efter de blodiga terrorattackerna 2015 togs bort i höstas. Men säkerheten är fortsatt hög, med totalt tusentals soldater på gatorna på viktiga platser i olika delar av landet, som en del av antiterrorinsatsen Sentinelle.

De senaste tre åren har över 240 människor dödats i Frankrike i en rad islamistiska terrordåd.