Flera migranter stämmer Italien

2:39 min

Sjutton nigerianska migranter har anmält Italien till Europadomstolen för att ha blivit illa behandlade under en räddningsaktion på Medelhavet i november.

Skulle de få rätt i Europadomstolen kan det få långtgående konsekvenser för migrationen från Afrika till Europa:

De sjutton nigerianska migranterna överlevde den tumultartade räddningsaktionen på Medelhavet den 6 november i höstas.

Den tyska frivilligorganisationen Sea Watch och den libyska kustbevakningen deltog i manövern, som filmades från Sea Watch fartyg. På videon syns hur libyerna slår med rep på migranterna, som de dragit upp på däck från den vita gummibåten och hur vissa migranter kastar sig tillbaka i vattnet för att komma undan.

Åtminstone tjugo drunknade, hävdar Sea Watch som guppar med ribbåtar runt det libyska fartyget för att rädda liv. 

Libyerna far sedan full fart hemåt med en migrant fortfarande hängande utanpå fartyget vilket är som att driva personen i döden. En italiensk helikopter griper in och surrar som en ilsken geting nära över libyerna och vrålar stopp, stopp för att personen ska dras ombord. 

Räddningsaktionerna i Medelhavet beskrivs ofta som dramatiska och inte sällan som våldsamma.

Libyen får pengar från EU för att stoppa båtarna, för en gång ute på internationellt vatten är Europa skyldigt att ta om hand om migranterna. Så i februari förra året träffade Italien för EU:s räkning ett avtal med Libyen om att se till att båtarna aldrig kommer så långt.

Detta har mer än halverat antalet migranter som når Europa.

Av de sjutton överlevande nigerianerna är nu femton i Italien och två tillbaka i Nigeria efter fasansfulla månader i Libyen. Det är väl känt att migranter utsätts för både tortyr, slavhandel och blir inlåsta utan mat och vatten i Libyen.

Nigerianerna anmäler nu Italien för att ha blivit kränkta och skulle de vinna fallet i Europadomstolen så måste Italien och EU avsluta samarbetet med den libyska kustbevakningen, enligt deras advokater.

Ett liknande rättsfall under tiden med Silvio Berlusconi och Moammar Khadaffi, där migranter helt enkelt överlämnades av Italien till Libyen, ledde år 2012 till att det då pågående samarbetet avbröts.

Enligt nyhetsbyrån Reuters har det italienska inrikesministeriet inte velat kommentera anmälan. Det kan ta upp till tre år innan Europadomstolen kommer med sitt beslut, säger advokaterna.