Djur

Tuff vinter för fästingarna

1:36 min

Den långa vintern har varit tuff för fästingarna, då de kan ha fått klara sig en längre tid utan mat. Det säger Didrik Vanhoenacker, jourhavande biolog på Naturhistoriska riksmuseet.

Fästingarna har klarat sig bra under snön, som blir som ett isolerat täcke. Men det har funnits andra utmaningar med snön, som att hitta djur att suga blod ifrån. 

– Fästingen är inte själv ute och letar efter djur, utan sitter stilla och väntar på att ett djur ska passera. Eftersom den snöfria perioden har varit kortare, så minskar chansen att ett djur ska passera. Då finns risken att fästingarna svälter ihjäl och dör, säger Didrik Vanhoenacker.

Samtidigt så har fästingarna en längre livscykel än många andra småkryp och kan leva i 3-5 år, vilket gör att vintervädret inte påverkar antalet fästingar särskilt mycket. Det som kan göra att fästingarna håller sig undan är istället en riktigt varm sommar.

– Fästingen är känslig för uttorkning och kryper då ned i markskiktet igen för att inte torka ut, säger Didrik Vanhoenacker.