Polischefen efter bombdådet i Indonesien: Utfördes av medlemmar i samma familj

1:39 min

Minst elva människor dödades och över 40 skadades i de tre bomdåden mot kyrkor i Indonesiens näst största stad Surabaya på östra Java idag.

Enligt Indonesiens polischef var det medlemmar i en och samma familj som utförde dådet.

– Familjen hade nyligen kommit tillbaka efter att ha bott i Syrien, sa polischefen Tito Karnavian till lokala medier.

Pappan i familjen utlöste sin bomb i den bil han satt i utanför den första kyrkan, sönerna som var 18 och 16 år använde en motorcykel i sin attack vid den andra kyrkan och mamman utlöste sin självmordsbomb vid den tredje kyrkan där hon hade med sig familjens två yngsta barn 12 och 9 år gamla som utnyttjades för att utföra attacken.

Dramatiska TV-bilder visade hur döda och lemlästade människor ligger på gatorna utanför kyrkorna. President Joko Widodo besökta attentatsplatserna och kallade dådet barbariskt och beordrade polisen samt andra myndigheter att gripa de skyldiga. Detta var den största attacken mot kyrkor i Indonesien sedan julhelgen 2000 när 15 människor dödades i attacker.

IS har tagit på sig dådet men polis säger att det inte finns några bevis för att det verkligen är dom som ligger bakom.

De senaste åren har extremister allt mer hotat kristna och andra religiösa minoriteter. Detta i det befolkningsmässigt största muslimska landet i världen men där traditionellt utövas en moderat form av islam.