Malmö

Maskerad födelsedagsfirare nära bli attackerad av polishund

2:22 min

En man med rånarluva var nära att bli attackerad av polishund - "kidnappningen" visade sig vara ett 30-årsfirande. Den senaste veckan har polisen larmats till flera svensexor och firanden.

En man med rånarluva som ska ha uppträtt mystiskt utanför ett aktivitetshus för barn i Malmö var nära att bli attackerad av en polishund på lördagen.

Det var ett vittne som hade sett den maskerade mannen och flera polispatruller med hundförare skickades till platsen. Insatsen avbröts i sista stund när det kom fram att det handlade om en fejkad kidnappning av en kamrat som nyss fyllt 30 år.

– Enligt hundföraren var det ytterst nära att han skulle släppa sin hund mot den maskerade mannen, säger Anna Göransson, polisens presstalesperson.

På sin hemsida uppmanar polisen allmänheten att låta bli att anordna sådana här fester speciellt vid den här tidpunkten då många svensexor och möhippor planeras.

– När man ser en maskerad person som uppträder mystiskt så blir det en stor oro och de larmen tar vi på högsta allvar. Initialt är det väldigt svårt för oss att veta om det verkligen är en person med onda avsikter eller ett planerat jippo.

Polisen skriver också att om mannen hade haft ett leksaksvapen eller liknande så hade risken varit stor att polisen hade använt sina vapen mot honom.

– Vi tar allting på allvar och utgår från att det är ett skarpt ärende vi jobbar med.

Den här typen av fester som leder till polislarm är ovanliga, enligt Anna Göransson, men den senaste veckan har polisen åkt ut på flera - ett av dem var en svensexa där man misstänkte att en person utsattes för brott.

– Vissa idéer kanske låter bättre på pappret än vad de blir i verkligheten, säger hon.