Onormalt varmt — närmar sig 30 grader

Ett finskt högtryck pressar upp temperaturerna i Sverige. Faktum är att de ligger långt över det normala i hela landet förutom allra längst upp i norr.

– Vi kan närma oss 30 grader under tisdagen, säger Linus Dock på SMHI.

Högtycket över Finland ger värme över stora delar av Sverige och håller i sig fram till onsdag. Sett fem dygn framåt kommer värmen att vara ovanligt kraftig.

– Vi kommer att ha temperaturer som ligger mycket över det normala i hela landet om man jämför statistik mellan 1961 och 1990, säger Linus Dock, meteorolog på SMHI.

Bara i norra Lapplandsfjällen ligger temperaturerna i takt med tiden.

– Det är inte jätteovanligt att vi får uppåt en 25 och 30 grader i maj. Men om det skulle gå över 30 grader så är det onormalt varmt. Då tittar man på mitten av maj, säger Linus Dock.

På söndagen hade Skellefteå 25 grader och Pajala 20 grader. Redan under måndagen kan västkusten få över 30 grader medan det på tisdagen ser ut att smälla till ytterligare även i resten av landet.

De varma temperaturerna i maj har hållit i sig ett tag.

– Jag skulle gissa på att det inte är så vanligt att vi har det så här varmt så tidigt i maj, i alla fall inte i hela landet, säger Linus Dock.

Framåt slutet på veckan kommer däremot ett omslag för alla badsugna och ett lågtryck rör sig in söderifrån. Vädret blir molnigare och svalare och det kan bli en del regn, men i vilken omfattning är ännu oklart.