Malmö

Rosengårdsborna är de mest övervakade

3:52 min

Både polisens egen enkätundersökning och P4 Malmöhus rundvandring i Malmöstadsdelen Rosengård visar att majoriteten är positiva till den rekordstora kameraövervakningen där. Men det finns också de som är kritiska.

– Jag tycker det är en fantastiskt bra idé, för då har de lite koll på vad som händer här. De behöver inte rusa ut här hela tiden och skrämma folk som inte har med annan brottslighet att göra, säger Ranja Elsaka i Rosengård.

Polisens rekordstora kameraövervakning i Malmöstadsdelen Rosengård består av 28 kameror fördelade på 14 kamerapunkter som har uppsikt över en stor del av de över 20 000 invånarna.

– Man känner sig otrygg att gå här på kvällen och jag brukar inte släppa ut mina barn själv här på gårdarna så det känns tryggare att ha detta, fortsätter Ranja.
 
I sin ansökan till länsstyrelsen tar polisen upp allt från skjutningar och sprängattentat till öppen drogförsäljning och vapeninnehav som förekommit i Rosengård de senaste åren. Polisen har klassat området som särskilt utsatt där det bland annat är svårt att få folk att vittna.

Kvaliteten på bilderna från de nya kamerorna är numera så bra att man kan zooma in och urskilja ärr och tatueringar, det går att filma i 360 grader och poliser kan följa vad som filmas i realtid.
 
Enligt en enkät i området som polisen gjorde tillsammans med Malmö universitet är de flesta av de som svarat positiva till kamerorna. Men det finns de som inte håller med.
 
– Det har pågått mycket i området, skottlossning, droghandel men de börjar överdriva. Det finns inget privatliv, var på gården man än går finns det en kamera som ser dig, varför just här, säger en ung kille som inte vill ha med sitt namn.
 
De flesta P4 Malmöhus pratar med är dock positiva och flera tycker att det har blivit lugnare i området sedan kamerorna sattes upp på prov för en dryg månad sedan.