Israel förstärker gränser inför ambassadflytt

1:56 min

I dag flyttar USA:s Israelambassad till Jerusalem, samtidigt som israels armé skickar truppförstärkningar till gränsen mot Gaza inför de väntade massdemonstrationerna.

Ambassadflytten är kontroversiell internationellt, men för Israels premiärminister, Benjamin Netanyahu, är det en personlig triumf, liksom USA:s beslut att lämna kärnteknikavtalet. I Jerusalem är många lyckliga över flytten.

Sigal, som säljer bröd ler med hela kroppen och säger att hon är lycklig, alla hon känner är glada över ambassadflytten.

– Vi älskar Trump, säger hon och packar in ett surdegsbröd. Hon bor i närheten och kommer att titta på ceremonin med kikare.

Vägen som leder fram till det konsulat som i dag formellt förvandlas till ambassad, är kantad av affischer med texten: ”Trump är en vän av zion, Trump gör israel stort”.

Två blå bussar med samma text kör uppför backen och amerikanska och israeliska flaggor vajar under palmträd och cypresser.

I går kväll var Donald Trumps dotter Ivanka och hennes man Jared Kushner hedersgäster på en galamottagning i Jerusalem. 86 länder var inbjudna men endast 33 deltog.

I en grönsaksaffär i Jerusalem träffar jag Zvi, om säger att de ena som vägrar jubla över denna ambassadflytt är antisemiter och de som bojkottar Israel av politiska skäl. Men själv är han mycket nöjd.              

Men alla jublar inte, palestiniernas stora Nakbademonstrationer kommer i dag att riktas mot ambassadflytten. Och det finns också israeler som är oroliga för ökade spänningar.

Noa, som är doktorand i filosofi, sitter på ett café med sin laptop och säger.

– Beslutet var förfärligt, Trump och Netanyahu förstör Israel.

Noa, som avslöjar att hennes favoritfilosof är Walter Benjamin, säger att ambassadflytten i praktiken dödat tvåstatslösningen.