Sonja har ridit käpphäst i tio år

5:31 min
  • Att rida käpphäst har blivit en rörelse som sprider sig bland unga tjejer i många länder. Trenden är stor på sociala medier, den finns här i Sverige men är särskilt stark i Finland.
  • Tusentals unga finländare ägnar fritiden åt att tillverka sin egen käpphäst, tävla med den och fundera ut vilken personlighet och stamtavla den har.
  • Vår korrespondent Erika Gabrielsson träffade Sonja Kallioinen som ägnar flera timmar varje dag åt sin käpphästhobby, ett intresse som började för tio år sen när hon var liten flicka.

- Det var inte en så stor grej då – jag hade inte ens hört talas om det. Jag såg en bild i en tidning av käpphästar som några flickor själva hade gjort, så jag bad min mamma tillverka en åt mig.

- Sen började jag tillverka käpphästar själva och så började det hela!

Jag träffar 20-åriga Sonja Kallioinen i käpphäststallet Semina i norra Esbo, en bit utanför Helsingfors. På en prunkande stor gård bakom trähuset där hon bor ligger ett litet rött hus – det är stallet som hon driver. Att stiga in i det får en att tappa andan; i prydliga rader längs med väggarna finns totalt 24 käpphästar; alla har ett unikt utseende, personlighet, ras, namn och så vidare. All utrustning som behövs för att rida hänger i snygga rader på krokar. I ett glasskåp finns några prydnadspokaler.

- Det här är ett rymligt stall för käpphästar men lite väl trångt för människor, säger Kallioinen.

Hon har sysslat med käpphästar i 10 år och har själv tillverkat alla hästar i stallet.

- Ungefär sex av hästarna tillhör mig och sex till sju hästar är min systers. Resten är sådana som andra kan rida med.

Att hitta på vilka egenskaper en häst ska ha kommer naturligt, säger hon:

- Det kommer då jag själv gör dem från början till slut, man ser oftast på hästens min vilket kön det handlar om. Men så handlar det mycket om vilket mönster man använder för att sy hästen: varje mönster representerar en ras. Namnet hittar man bara på.

Det är svårt att säga exakt hur många som sysslar med käpphästar som hobby i Finland idag, men enligt Kallioinen rör det sig om cirka 10 000. Hobbyn har fått ett rejält uppsving under de senaste åren. Många finländare kände inte till omfattningen före det kom en dokumentär om det, "Hobbyhorse Revolution" av Selma Vilhunen. Den spred sig snabbt utomlands och satte Finland på käpphästkartan globalt. Då Prins William besökte Finland i höstas fick han två käpphästar i gåva, ett sätt att marknadsföra hobbyn utomlands och visa hur populär den är i Finland.
- Det är så mångsidigt och det är en helt egen värld. Det är svårt att beskriva med ord. Det är säkert väldigt svårt att förstå om man aldrig hört talas om det förut eller hör om det för första gången.

Det rör sig om allt från att sy, göra tillbehör, hinder och hitta på en personlighet, till att träna. Och den som trodde att det handlar om att hoppa och leka lite, tar fel – det är många som aktivt deltar i käpphästtävlingar. Ryttaren tränar för att simulera hästens steg och det handlar också om att hoppa.

På Kallioinens gård ska snart en grupp unga samlas för att träna.

- Hela bakgården är nu en terrängbana med olika sorters hinder som vi ska hoppa över idag.
Vi tar en promenad i solskenet genom banan, vi kommer till ett hinder som er ut som ett slott gjort av papplådor.

- Det här är ett torn eller en mur som man kan göra om enligt tycke, man kan hoppa högt eller lågt.

Det finns många olika sorters hinder; allt från sådana som man ser i proffstävlingar till hinder ihopsatta av grenar och träbitar. En bit bort skymtar en liten hage.

Dagens ryttare börjar anlända med sina hästar och träningen börjar, cirka tio flickor ska träna ihop. Först värmer de upp och sedan kör de igång på allvar. Det ser otroligt krävande ut då deltagarna i rasertakt – i stekande solsken - tar sig genom banan och hoppar över hinder, en del rätt höga. Hela tiden hejar ryttarna på varandra och uppmuntrar.

Orsaken till att käpphästar är så populära i Finland, förklara Kallioinen så här:

- Det är här som det har utvecklats. Visst finns det käpphästar på annat håll men det har utvecklats till en hobby här. Det är här det finns en käpphästkultur.

Frågan om hur andra förhåller sig till hobbyn, får Kallioinen att skratta till:

- Många tycket det är ganska underligt, speciellt om man aldrig har hört talas om det eller vet något mer än att det har att göra med käpphästar. Jag försöker förklara vad de handlar om: att sy, träna fota, Youtube, att blogga och så vidare.

- Jag visar också hur de ser ut, att de är fina och inte sådana som man köper i butiken.