Arbetslösheten sjunker mest i Gävleborg

1:26 min

Arbetslösheten sjunker mest i Gävleborg visar siffror från Arbetsförmedlingen.

– Vi har jobbat väldigt bra med att få ut folk i extratjänster i hela länet. Och samtidigt har vi fått ut många i reguljära anställningar för att marknaden är så het i dag, säger Mohamed Chabchoub som är chef för arbetsförmedlingen i södra Hälsingland.

I dag är 9,8 procent arbetslösa i Gävleborg vilket är 1,1 procent färre jämfört med samma period förra året. Men Gävleborg har fortfarande högst arbetslöshet i landet.

– Behovet arbetsgivarna har stämmer inte överens med kompetensen hos de arbetslösa. Nyckeln är utbildning, säger Mohamed Chabchoub.

Arbetslösheten sjunker i hela landet för både inrikes och utrikes födda, och allt fler nyanlända börjar jobba eller studera.

– Det är en stark arbetsmarknad och arbetslösheten sjunker stadigt, både bland inrikes och utrikes födda. Och det går allt bättre för de nyanlända, säger Annika Sundén, analyschef på Arbetsförmedlingen.
 
I hela landet har antalet arbetslösa minskat med 14 000 personer jämfört med i fjol.

Bland utrikes födda, och särskilt bland nyanlända, är allt färre arbetslösa. Hittills i år har 4 700 nyanlända personer börjat jobba eller studera, förra året låg samma siffra på 2 400 personer.