Det goda åldrandet

Rockkonserterna gav inte 40-talisterna dålig hörsel

2:00 min

Forskare och läkare på 60-talet varnade för att dåtidens ungdomar skulle få sämre hörsel på grund av rockmusik. Nu har forskare vid Göteborgs universitet motbevisat dem – dagens 70-åringar hör bättre än tidigare generationer.

Hör mer forskning om Sveriges åldrande befolkning och åldrandets effekter på samhället i Vetandets värld.

Ingmar Skoog leder den så kallade H70-studien i Göteborg, som har testat 70-åringars fysiska och kognitiva förmågor under nästan 50 år.

– Man ser att personerna födda 1944 har mycket bättre hörsel än tidigare generationer. Det är första gången man har sett en sådan klar skillnad. Det verkar inte som rocken har slått ut hörseln på den här generationen, utan den blev bättre, säger han.
 
I en nyligen publicerad studie undersökte audiologier hörseln hos drygt 1000 70-åringar och jämförde med tester som gjorts på 70-åringar födda 1901, 1906 och 1922. Man kan se en tydlig förbättring i hörseln vid flera frekvenser, berättar audiologen Maria Hoff.
 
– Man har lurar på öronen och får lyssna på pipljud av olika frekvenser. Och så försöker man testa vad är det svagaste ljudet en människa kan uppfatta.

Dagens 70-åringar hör i genomsnitt 10-20 decibel bättre än jämnåriga på 70 och 90-talet. Störst var skillnaden hos män där förekomsten av hörselnedsättning minskat från 53 procent till 28.

Forskarna vet inte varför hörseln har blivit bättre, men de största framstegen hade gjorts vid höga frekvenser hos män vilket pekar på att en förbättring på buller i arbetslivet är en orsak, enligt forskarna.

Ingmar Skoog minns att forskare och läkare på 60-talet varnade för att just denna generation skulle få sämre hörsel – på grund av rockmusiken.

– Jag var med när rockmusiken kom på 60-talet och då gick öronläkare ut och sa att den här gruppen kommer bli döva när de blir äldre. I själva verket har det de bättre hörsel än tidigare generationer, alltså precis tvärtemot vad man sa.