Sametingspolitiker välkomnar FN-kritik

2:51 min

Sametingets styrelseordförande Per Olof Nutti och Jakt- och fiskesamernas Josefina Skerk tycker det är bra att FN uppmärksammar att rennäringslagen gör att endast samebymedlemmar i praktiken kan utnyttja den samiska rätten till land och vatten.

FN:s rasdiskrimineringskommitté oroas av att vissa grupper inom det samiska samhället behandlas annorlunda inför lagen. De syftar på att endast samebymedlemmar enligt rennäringslagen har rätt att i praktiken utnyttja samiska rättigheter till land och vatten.

Sametingets styrelseordförande Per Olof Nutti tycker det är jättebra att det här nu uppmärksammas av FN.

- Det återstår att se om de tar emot det. Om svenska staten är mogen, om jag använder det ordet. Vågar man ta tag i den här frågan. Det är väl det som är kärnfrågan i det här, säger Per Olof Nutti.

Jakt- och fiskesamernas Josefina Skerk är också positiv till att FN lyfter frågan om samiska rättigheter.

- När urfolksrätten ska tillämpas i Sverige, så ska den ju tillämpas på alla samer. Det bör inte vara en uppdelning mellan olika grupper. Jag hoppas att FN:s kritik mot Sveriges uppdelning mellan olika samer, kommer att sätta ett större tryck på politiken i Sverige och att också samiska politiker agerar och kommer fram till en bra lösning i den här frågan, säger Josefina Skerk.

Också Samerådets president Åsa Larsson Blind är positiv till att FN lyft upp frågan, och menar att Sverige har väldigt svårt att behandla samer som grupp.

- Vi har ett ansvar utifrån vår roll att trycka på i det här, men ansvaret ligger ju hos svenska staten, och det är ju Sverige som fått den här kritiken och det är till syvende och sist där man måste sluta blunda för problemen och faktiskt göra något åt det.

Samtidigt menar hon att ansvaret också ligger hos samiska organisationer och Sametinget att jobba för de här frågorna.

- Och också vara konstruktiva och visa vad som skulle kunna vara lösningarna för det samiska folket, säger Åsa Larsson Blind.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Sveriges Radio