Burträsk

Tobak tillåts av Svenska kyrkan under det samiska konfirmationslägret

1:44 min

Under sommarens samiska konfirmationsläger i Burträsk är det drog-, tobak- och alkoholförbud, men det finns undantag om föräldrar vill.

Svenska kyrkan skriver i ett brev till föräldrar som har barn på samiska konfirmationslägret i Burträsk i sommar, att det är upp till föräldrarna att bestämma om de ger sina barn tillåtelse att använda tobak under konfirmationslägret.

Anne-Maria Pittja Åhrén har ett barn som ska konfirmeras i sommar. Hon tycker det är fel att tillåta barn att röka och snusa på lägret.

- Jag är motståndare, så klart eftersom jag vet hur farligt det kan vara, och risken är stor att kanske andra vill prova på.

Genom ett undertecknat avtal kan föräldrar alltså tillåta att deras barn får röka och snusa på konfirmationslägret.

Anna-Stina Wiksberg är projektledare och pedagog för det samiska konfirmandlägret. Hon säger att det här är något som har hängt med sedan långt tillbaka och att det är föräldrar som gett sina barn tillstånd att röka och snusa.

 – Sen är det så att det aldrig har varit någon som har rökt eller snusat på lägret så det har egentligen inte varit något problem, men det är en god rutin och det hör ihop med hälsodeklarationen också.

Men Anna-Maria Pittja Åhrén anser att eftersom det inte är eller har varit problem så borde man kunna förbjuda snusning och rökning.

 – De signaler som det ger är att det är okej och att man får göra det, och hur blir det i förlängningen med alkohol och droger?     

Tobakslagen förbjuder inte dem dem under 18 år att bruka snus och tobak.

Men för att få köpa snus eller cigaretter i en affär måste man ha fyllt 18 år och enligt lagen får inte tobaksvaran lämnas ut om det finns misstanke om att det ska langas vidare till minderåriga.

Så här står det i lagen:
"Om det finns särskild anledning att anta att en tobaksvara är avsedd att lämnas över till någon som inte har fyllt 18 år får varan inte lämnas ut."

Det här säger Tobakslagen om åldersgräns:
12 § Tobaksvaror får inte säljas eller på annat sätt lämnas ut i näringsverksamhet till den som inte har fyllt 18 år. Den som lämnar ut tobaksvaror skall förvissa sig om att mottagaren har uppnått nämnda ålder.

Om det finns särskild anledning att anta att en tobaksvara är avsedd att lämnas över till någon som inte har fyllt 18 år får varan inte lämnas ut.

På varje försäljningsställe för tobaksvaror skall det finnas en tydlig och klart synbar skylt med information om förbudet mot att sälja eller lämna ut sådana varor till den som inte har fyllt 18 år. Lag (2005:369).

12 a § Tobaksvaror som säljs till konsumenter skall tillhandahållas på ett sådant sätt att det går att kontrollera mottagarens ålder. Detta gäller även när försäljningen sker genom automat, via postorder eller liknande. Lag (2005:369).

Här kan du läsa om tobakslagen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Sveriges Radio