USA stoppar utredning om våldet i Gaza

1:09 min

USA har blockerat ett uttalande från FN:s säkerhetsråd, som skulle kräva en oberoende utredning av det dödliga våldet vid Gazaremsan i samband med invigningen av USA:s Jerusalemambassad.

Ett utkast hade tagits fram av Kuwait. Enligt utrikesminister Margot Wallström (S) handlade det om att att händelserna skulle granskas.

– Det är viktigt att göra det en sådan här gång. Det här är förstås något som inte bådar gott för framtiden heller och man undrar nu vad fredsplanen är, om det finns någon, från amerikansk sida, säger hon till TT. 

En FN-diplomat uppger för CNN att det vid sidan av kravet på en oberoende utredning fanns formuleringar som uttryckte "ilska och sorg över dödandet av palestinska civila som utövar sin rätt till fredliga protester". 

I det blockerade uttalandet ska det också ha slagits fast att den senaste tidens händelser inte har någon "juridisk effekt" på internationell lag. 

Gårdagen var den blodigaste dagen i Gaza på fyra år. Minst 58 personer sköts ihjäl och närmare 800 skottskadades i samband med protesterna. Flera länder fördömer våldet. 

Turkiets president Recep Tayyip Erdogan anklagar Israel för "statsterrorism" och "folkmord". Han har också meddelat att landet kallar hem sina ambassadörer i USA och Israel.

Sydafrika och Irland kallar hem sin ambassadörer i Israel.

Margot Wallström har beskrivit våldsanvändningen som fruktansvärd. På frågan om vem som bär skulden svarar hon att USA bär ett väldigt stort ansvar. 

– Alla varnade för det här, och så gjorde man det i alla fall från USA:s sida. Så jag menar att USA bär ett väldigt stort ansvar. Och jag tycker inte att det finns så mycket anledning att fira när man sett att det är så många döda och så många människor skadade, säger hon. 

Två tredjedelar av säkerhetsrådet har sedan tidigare uttryckt "djup oro" för att en resolution från 2016, som kräver att Israel stoppar byggandet av bosättningar på ockuperad mark, inte efterlevs. 

Tio av de femton medlemmarna, bland dem Sverige, Frankrike och Nederländerna, har skrivit ett brev till FN-chefen António Guterres.

"FN:s säkerhetsråd måste stå bakom sina resolutioner och se till att de har mening, annars riskerar vi att undergräva det internationella systemets trovärdighet", står det bland annat.

Resolutionen antogs en månad innan USA:s president Donald Trump svors in. Den gick igenom till följd av att USA valde att inte lägga sitt veto, vilket Trump kritiserade hårt.