Man från Sverige huvudman i italiensk terrorhärva

2:28 min

En 45-årig man bosatt i Mellansverige pekas ut som huvudman i en penningtvättshärva med terrorkoppling av den Italienska polisen, enligt Reuters.

Enligt uppgifter till Ekot sitter han nu häktad i Danmark.

Mannen utreddes tidigare i Sverige för misstankar om terrorfinansiering men släpptes i november.

Enligt den italienska polisen är mannen, som tidigare varit bosatt på Sardinien i Italien, ledare för ett nätverk på minst 14 personer som sänt över 20 miljoner kronor till terrorstämplade al-Nusrafronten, i Syrien.

Pengarna ska enligt den Italienska polisen ha kommit från människosmuggling.

Mannen, med  svenskt uppehållstillstånd och bosatt i en mellansvensk stad, häktades i maj förra året i Sverige och ska enligt Ekots källor ägnat sig åt så kallad hawala, ett sätt att föra över pengar utanför banksystemet. 

Den svenska Säkerhetspolisen misstänkte att pengarna, som mannen var med och förde över, gick till terrorister. Parallellt bedrevs en utredning om penningtvätt.

Men utredningar drog ut på tiden, säger åklagare Martin Bresman, kammaråklagare på Riksenheten mot internationell och organiserad brottslighet på en knagglig telefonlinje.

– Ja, det får jag väl lov att erkänna, att den skulle inte bli färdig på lång tid. 

Samtidigt visste Martin Bresman och Säkerhetspolisen att det fanns en europeisk arresteringsorder från Italien mot 45-åringen. Problemet var, enligt Ekots källor, att brottet han var eftersökt för i Italien - så kallat bank- och finansmissbruk - inte var brottsligt i Sverige. 

Därför kunde han inte lämnas ut till Italien från Sverige. De svenska åklagarna bestämde sig för att släppa honom i november 2017.

45-åringen visste däremot ingenting om någon europeisk arresteringsorder. Och så snart de svenska åklagarna hävt reseförbudet reste mannen till Danmark.

Det skulle han inte gjort. För till skillnad från i Sverige var arresteringsordern giltig i Danmark. Åklagare Martin Bresman igen.

– Sedan hävde vi det reseförbudet och då reste han till Danmark och greps där på europeisk arresteringsorder.

Åklagare Martin Bresman vill inte svara på om han eller Säkerhetspolisen misstänkte att 45-åringen skulle resa till Danmark om han släpptes ur häktet.

Men säger han. Han visste att den europeiska arresteringsordern fanns Och han visste att Danmarks skulle kunna lämna ut 45-åringen till Italien om han greps där.

– Ja, det är väl lika bra att säga att jag kände till att den existerade och jag gjorde bedömningen att han inte kunde överlämnas från Sverige till Italien.

Den 45-årige mannen nekar till brott och hävdar enligt sin försvarare att han bara hjälpt människor i olika delar av världen att föra över pengar till varandra.