George Soros lämnar Ungern

2:00 min

George Soros stiftelse Open society foundations gör nu verklighet av sin plan att lämna Ungern. Bakgrunden är en ny lag som man menar kommer göra det mycket svårt att fortsätta sitt arbete i landet.

"Den ungerska regeringen har smutskastat och förtalat vårt arbete (...) med metoder som saknar motstycke i EU:s historia," säger presidenten för Open society foundations, Patrick Gaspard, i ett pressmeddelande som gick ut i dag.

Och nu flyttar man hela sitt Budapestkontor, som funnits sedan 1980-talet, till Berlin.

Den ungersk-amerikanske finansmannen George Soros har under ett par års tid varit måltavla för den ungerska regeringen under ledning av premiärminister Viktor Orbán. Soros anklagas för att ha en plan som går ut på att tvinga på Ungern och hela Europa mängder av flyktingar från Afrika och Mellanöstern. Det påstådda invandringshotet gjordes också till huvudfråga i det ungerska parlamentsvalet som avgjordes i april och där Viktor Orbáns parti Fidesz vann en klar majoritet av rösterna.

En av de första lagar man planerar att genomdriva är den så kallade Stoppa Soros-lagen, riktad mot ickestatliga organisationer som på olika sätt arbetar med flyktingar och migranter. Bland annat måste organisationerna söka licens från landets justitieministerium och om de tillåts verka i landet kommer deras inkomster beskattas med 25 procent.

I går meddelade en företrädare för Ungerns regering att den planerade lagstiftningen kan komma att bli ännu hårdare än vad man hittills meddelat.

Att Open society foundations nu lämnar Ungern är en direkt följd av den nya lagen. Det är inte första gången som Ungerns regering riktar in sig på landets civilsamhälle. Sedan förra året finns en lag som tvingar ickestatliga organisationer som får pengar från utlandet att registrera sig som "utlandsfinansierade". Ett sätt, menar kritiker, att misstänkliggöra deras arbete.

För den lagen har EU-kommissionen dragit Ungern inför EU:s domstol. I sitt förslag till en ny EU-budget har kommissionen också sagt att EU-stöd i framtiden kan bli mindre om ett medlemsland konsekvent underminerar rättsstatsprinciperna.