FILMFESTIVALEN I CANNES

Spike Lee återvänder till Cannes med svart komedi

2:27 min

På måndagskvällen var det världspremiär för Spike Lees film "Blackkklansman" på filmfestivalen i Cannes. Roger Wilson har sett den.

– Igår kväll kände jag plötsligt igen mitt Cannes. Det var som att det plötsligt blev ett annat bett i tävlingen i och med den här filmen. Jag har saknat den där stjärnstatusen hos regissörerna så här långt, men också filmer som lyckas på samma gång vara underhållande, politiska och provokativa. Men 61-årige Spike Lee fixar den där kombinationen, säger Roger Wilson.

"BlackKlansman" är Spike Lees första film i Cannes på nästan tjugo år, och bygger på en sann historia om den svarta polisen Ron Stallworth som infiltrerade Ku Klux Klan på 70-talet.

– Den är både en tung politisk kommentar och en svart komedi. Filmen är också fylld avr eferenser till filmhistorien, om filmkonstens möjligheter och risker. Väldigt passande på en anrik filmfestival som den här. Scenen där en grupp klansmän sitter och skrattar medan de ser D W Griffiths "The birth of a nation" är redan en klassiker, säger Roger Wilson.

Det låter som ett helt omöjligt uppdrag att som svart person infiltrera Ku Klux Klan. Hur lyckas han med det?

– Jo, men han sköter telefonsamtalen, medan en vit poliskollega får träffa folk. Så det blir mycket förväxlingar fram och tillbaka.

Och jag gissar att filmen kommenterar läget i USA idag också, hur mycket ser du av det?

– Mycket. Trumpslogans som "America first" och "Make America great again" läggs i klansmännens munnar. Och han gör också parallellerna mellan händelserna i den här filmen och det som hände i Charlottesville i USA i fjol tydliga. Inte särskilt subtilt ,men väldigt effektivt.