Organisation mot kvinnoförtryck släpper kokbok

1:53 min

Bara 13 år gammal startade Hajar Al-Saidan kvinnoorganisationen Hoppet, efter att ha sett förtrycket som fanns omkring henne. Nu, 10 år senare, släpps en bok.

Nu, 10 år senare har Hoppet 50 medlemmar. Genom Hoppet ville Hajar Al-Saidan synliggöra kvinnoförtrycket. 

– Kvinnorna kunde till exempel säga, jag fick en örfil igår och då skrattade folk som om det vore ett skämt, berättar Hajar. 

En viktigt syfte som organisationen Hoppet har är att få in en inkomst till kvinnorna genom att de lagar och säljer mat på beställning. De rätter som lagas är traditionella rätter från Mellanöstern

– Vad vi gör är att vi köper råvaror till kvinnorna och så låter vi de laga och sälja sin egen mat, förklarar Hajar.  

Vinsten av försäljningen går sedan till kvinnorna som lagat maten och just för de här kvinnorna är de här pengarna mycket värda, även om det handlar om mindre summor.

– Den här lilla summan, även om det ibland har varit en hundralapp, den får kvinna att känna någon form av subjektivitet och handlingskraft. De tänker att nu är de inte lika beroende av sina män, säger Hajar Al-Saidan.

Nu håller Hoppet med en egen receptbok, men den kommer innehålla mycket mer än bara recept, en hel del kommer att handla om ämnet kvinnoförtryck. Boken planeras släppas runt jul.