Så blir du mer kreativ när du sover

"Att sova på saken" brukar hjälpa när man har ett svårt beslut att ta, eller inte lyckas lösa en klurig uppgift. Nu har forskare lagt fram en teori om hur det faktiskt fungerar.

Det handlar om ett viktigt samspel mellan djupsömn och drömsömn. Ett slags lössläppt dirigerande som gör att du både blir mer kreativ och bättre på att lösa problem när du sover. Men du måste se till att få drömsömn under natten, menar forskarna. 

Djupsömnen är ansvarig för att befästa dina minnen. För att det ska bli ordning och reda på minnena är djupsömnen styrd av hippokampus, som fungerar som en slags dirigent som bestämmer vilka hjärnregioner som får vara aktiva och lägga sig i.

När du sedan faller in i drömsömn släpper hippocampus på kontrollen och de olika hjärnregionerna får interagera mer fritt. Då hittar hjärnan kopplingar mellan olika minnen, samband och mönster.

Det är så nya kreativa lösningar blir till när du sover.   

Referens: Penelope A. Lewis, et al. 2018. How memory replay in sleep boosts creative problem-solving. Trends in cognitive sciences. Doi: 10.1016/j.tics.2018.03.009