Nu begravs de döda i Gaza

2:04 min

I dag begraver man sina döda i Gaza efter gårdagen som var den blodigaste dagen i Gaza på fyra år. Dödssiffran är nu 59 och över 2 700 skadade.

Sjukhusen i Gaza hade svårt att hantera gårdagen. Ibland fick två eller tre patienter opereras i samma operationssal, vissa ingrepp fick utföras i korridorer säger läkare utan gränser. 

På bårhuset i Gaza bärs Yazen Tobasi ut. Han var 23 år gammal och sköts ihjäl igår vid gränsen. Hans kamrater ropar "Gud är störst och och martyren är Guds älskade."

Under detta dygn blir det 59 begravningar i Gaza, och överallt anhöriga som tröstar sig med att martyrerna nu är i himlen och kommer att få Guds förbarmande.

Gårdagens yngsta offer tas fram ur kylfacket på bårhuset och fotografer från hela världen slåss för att komma längst fram och få den bästa bilden på lilla Lalia al Ghandour.

Det är sorgligt och ovärdigt. Tvagningsbordet är fortfarande blodigt efter förra liket. Laila som var 8 månader gammal, kvävdes av tårgas i går nära gränsstängslet, hon bars av sin mammas moster när kaos utbröt. Nu är hon inlindad i vitt, och mamman håller det lilla barnliket och bryter ihop medan världspressens kamerablixtar smattrar.

Det är en sorgens och förtvivlans dag i dag i Gaza, men ännu oklart om det också blir en ny dag av protester. Under ytan bubblar kritiken – mot Hamas som inte tycks ha haft något mål med protesterna där de skickade unga män till en säker död genom att uppmana dem att bryta igenom gränsstängslet, även om de flesta i Gaza, även Hamas motståndare, ger Israel skulden för blodbadet och det ruttna instängda liv vi lever här i världens största utomhusfängelse, som de säger.

Det finns också uppgifter i isrealiska medier om att Hamas inofficiellt ska ha avblåst dagens demonstrationer efter hot om att Israel skulle genomföra riktade avfättningar mot Hamasledare.