Valet 2018 i Västerbotten

Åselepolitiker: Svårt för oss att påskynda Migrationsverkets beslut

4:12 min

Efter att asylboendet lades ner i Åsele har många asylsökande lämnat kommunen. Vad kan lokalpolitikerna göra för att förbättra integrationen och påverka de långa väntetiderna på beslut från Migrationsverket?

Mahdi Hosseini kom till Åsele som flykting och bodde på boendet för ensamkommande som tidigare fanns på Wärdshuset i Åsele. Som mest bodde 280 asylsökande där, sedan det lade ner bor endast 20 av dessa kvar i Åsele.

Nu bor Mahdi Hosseini kvar i Åsele, och han är inne i en lång väntan på beslut från Migrationsverket om han ska få stanna kvar i Sverige.

– Vi kan tyvärr inte påverka sådana beslut. Det långa svaret är att Peter som Socialdemokrat skulle kunna ta sitt parti att bereda det på högsta nivå och ändrar beslutsprocesserna hos Migrationsverket, men det är klart det är en ganska lång process, säger Linnea Lindberg, Åselepartiet och kommunalråd.

Det vi kan göra det är att tala om hur verkligheten ser ut.

Vad det gäller integrationen så finns det en ungdomsgård för de unga, men inte så mycket att göra för vuxna, och det kan vara lite svårt att få kontakt med Åseleborna, tycker Mahdi Hosseini.

– Idrotten är ett exempel där vi i Åsele har ett fotbollslag som domineras av de som varit asylsökande, säger Peter Lindström (S).