Toppmöte med de sex ansökarländerna på västra Balkan

6:07 min
  • Idag anländer EU:s stats- och regeringschefer till Sofia i Bulgarien för ett toppmöte. Sveriges Radio Bryssel-korrenspondent Jan Andersson rapporterar.
  • Längst från ett framtida medlemskap står kanske Kosovo, den tidigare serbiska provinsen som utropade sin självständighet för tio år sedan.
  • Men fem av EU:s medlemsländer erkänner inte Kosovo som ett självständigt land och landets invånare måste fortfarande söka visum för att resa till EU. Reportage av Sveriges radios  Östeuropakorrespondent Johanna Melén.

I kväll anländer EU:s stats- och regeringschefer till Sofia i Bulgarien för ett toppmöte med de sex ansökarländerna på västra Balkan.
Längst från ett framtida medlemskap står kanske Kosovo, den tidigare serbiska provinsen som utropade sin självständighet för tio år sedan.
Men fem av EU:s medlemsländer erkänner inte Kosovo som ett självständigt land och landets invånare måste fortfarande söka visum för att resa till EU. 
 
- Kosovo ligger i Europa. Vi är kanske det mest europeiska landet av alla! Ingen älskar Europa lika mycket som vi gör, säger Dedrie Bitse.

Därför, säger hon, är det självklart att Kosovo en dag ska gå  med i den Europeiska unionen.

Hon sitter på en bänk på gågatan som löper genom Pristinas centrum, tillsammans med sina två systrar.

Vid en lyktstolpe en bit bort har någon fäst en blå skylt, formad som en pil. EU:s informations- och kulturcentrum står det. Skylten hänger upp och ner och pekar åt fel håll.

Det är svårt att hitta någon i Kosovo som inte drömmer om EU, om Europa, men vägen dit är lång och krokig.
 
- Vi kan inte för alltid bli kvar i den här limbosituationen. Om EU säger att alla länder på västra Balkan har ett EU-perspektiv så måste det gälla för Kosovo också, säger Bekim Collaku. Förr var han landets EU-minister. Nu är han chef för presidenten i Kosovo, Hashim Thacis stab.

På Bekim Collakus kontor i Pristina hänger en inramad vit t-shirt fullklottrad med namn och mitt på tröjan sitter ett foto. Det är från 2015 då Bekim Collaku tillsammans med EU:s utrikeskommissionär Johannes Hahn skrev under det stabiliserings- och associeringsavtal som är det första steget mot ett framtida EU-medlemskap. De andra fem ansökarländerna på västra Balkan tecknade sina avtal flera år tidigare. Två av länderna, Serbien och Montenegro, har inlett medlemskapsförhandlingar. Snart kan Albanien och Makedonien stå på tur. Men Kosovo, tillsammans med Bosnien-Hercegovina, ligger hopplöst långt efter. Fallet Kosovo liknar inget annat. För fem av EU:s medlemsländer är det inte ens ett självständigt land.

- De här länderna missade chansen att erkänna Kosovo direkt efter att vi utropade vår självständighet. Och sedan dess har läget i deras länder, särskilt i Spanien, gjort det svårare för dem att komma fram till ett erkännande, säger Bekim Collaku, och tänker på konflikten kring Katalonien, den spanska regionen som försökt bryta sig loss från Madrid.

Och på grund av Kosovo bojkottar Spaniens premiärminister Mariano Rajoy det toppmöte som hålls på torsdag mellan EU och de sex ansökarländerna på västra Balkan.

Kosovo har också den ouppklarade konflikten med Serbien att reda ut innan det kan bli tal om något medlemskap. Serbien ser fortfarande Kosovo som en del av sitt land. En mycket svår konflikt att lösa men Bekim Collaku tror att EU-moroten gör att Kosovo och Serbien ändå kommer att finna en kompromiss. 
 
Inom EU går meningarna isär om det är rätt att släppa in fler länder i unionen eller inte. Kommissionens ordförande Jean-Claude Juncker sa nyligen att det är nödvändigt, för att undvika nya krig och konflikter på Balkan. Samtidigt sa Frankrikes president Emanuel Macron lika nyligen att först måste EU reda ut sina egna problem. Men att stänga dörren för länderna på västra Balkan vore ett mycket stort misstag, det största någonsin, säger Bekim Collaku.

Det handlar, säger Bekim Collaku, om att skapa en varaktig stabilitet i en del av Europa där kriget rådde så sent som på 1990-talet. Stabilitet här innebär stabilitet för hela EU, säger han.
 
På torget i slutet av gågatan i Pristina matar Ibrahim Kercelis barn, sex och fyra år gamla, torgets duvor med popcorn. Den yngste, en pojke, föddes i Frankrike där Ibrahim och hans fru bodde och arbetade. Men så gick visumet ut och de fick åka hem. Kosovo är det enda landet på västra Balkan där det fortfarande krävs visum för att resa till EU.

- Det är mycket orättvist. Vi är det enda landet som är helt isolerade, säger Ibrahim Kerceli. Men han skyller inte så mycket på EU, mer på Kosovos politiker, som han inte har åstadkommit mer under de tio år som gått sedan man utropade sin självständighet.

Och en sak är han säker på. Om Kosovo beviljas visumfrihet, då kommer många ta chansen och åka härifrån. På det är han hundra procent säker, en miljon procent.

- Det finns inga perspektiv här, säger Ibrahim Kerceli.