Fikru Maru efter frigivningen: Det är skönt att vara ute bland folk

1:55 min

Hjärtläkaren Fikru Maru har släppts från fängelset i Etiopien. Han har suttit fängslad i Addis Abeba sedan 2013. Ekot har pratat med honom via telefon från Etiopien.

– Jag kan bara säga att jag blev glad, det är svårt att uttrycka såna känslor efter fem år, jag har inte smält allt än. Det är skönt att vara ute bland folk, säger Fikru Maru till Ekot.

Fängelseåren har varit uppslitande även för Fikru Marus familj, sedan han fängslades har hans dotter, Emy Maru, till och från bott i Etiopien. Hon har regelbundet kommit med mat och medicin till sin pappa som lider av diabetes och har problem med lungorna. 

– Utan henne hade jag aldrig klarat den här fängelsetiden, det betyder allt för mig, säger Fikru Maru.   

– Det är helt overkligt, det är som en dröm, det är en sån glädje som jag aldrig har upplevt, säger Emy Maru. 

Maru har varit fri i några timmar men vill inte gå in på frigivningsprocessen. Det är fortfarande en hel del som behöver ordnas innan han får flyga hem till Sverige. Han är försiktig med att uttala sig om sin tid i fängelset men berättar att han nu tänker fira frigivningen. På Etiopiens första hjärtsjukhus som Maru har startat är det fest i kväll. Uppemot 150 personer är samlade där, säger dottern innan vi avslutar intervjun.

Fikru Maru har suttit fängslad i Etiopien sedan den 12 maj 2013. Till en början var han misstänkt för mutbrott men det ändrades senare terroristbrott.

I förra veckan frikändes han från terroranklagelserna som bestod i att han påstods ha legat bakom ett upplopp i Kilintofängelset som han hölls i under tiden som han misstänktes för mutbrott.