Riksidrottsförbundets ordförande: Starka krafter bakom hackerattacken

1:19 min

Det är uppenbart att det finns starka krafter bakom hackerattacken mot Riksidrottsförbundets antidopingavdelning, säger ordföranden för Riksidrottsförbundet Björn Eriksson.

En grupp hackare har hämtat uppgifter från Svensk Antidopings datasystem, och Björn Eriksson menar att syftet är att smutskasta och sprida falsk information.
 
– Det har ju förekommit saker i några länder, däribland Ryssland, som med rätta har kritiserats på goda grunder. Nu uppfattar jag att det finns väl finansierade krafter som vill låta påskina att det här finns i andra länder också, säger han.

Bland annat intern e-post har stulits från Svensk Antidoping, som har hand om arbetet mot dopning inom Riksidrottsförbundet. Informationen publiceras nu på hackergruppens hemsida.

Här finns också listor över svenska idrottare, som hackarna påstår har brutit mot doping-reglerna eller fuskat på andra sätt.
 
– Det är så man jobbar med "falska nyheter", man slänger ur sig påståenden och försöker säga att i mörkret är alla katter grå, säger Björn Eriksson. 

Tidigare har liknande attacker utförts mot antidopingorganisationer i andra länder. 
 
– Det är vi, Kanada och USA som vad jag vet har utsatts för det. Det beror troligen på att vi har digitaliserade system, och det skulle inte förvåna mig om det här kommer att fortsätta, eftersom syftet är att påvisa att det inte är någon skillnad, att alla fuskar, vilket inte är sant, säger Björn Eriksson.