Expert om Nordkorea: Är ett förhandlingsspel

6:13 min

Nordkoreas agerande med att ställa in mötet med Sydkorea är ett förhandlingsspel. Det säger Lars Vargö, fd ambassadör i Sydkorea i P1 Morgon.

Nordkorea ställer ni in dagens möte med Sydkorea. Regimen i landet hotar också att ställa kommande toppmöte med USA och Washington insisterar på att man ska ge upp kärnvapenprogrammet.

– Det är ett förhandlingsspel och nu reagerar Nordkorea på Boltons uttalande om att man ska kunna åka till Nordkorea och ta kärnvapen därifrån. Det är ett sätt att förhandla i medierna och det kommer Nordkorea inte att gå med på. Dessutom visar det att Nordkorea inte nödvändigtvis tänker sig en kärnvapennedrustning, säger Lars Vargö fd ambassadör i Sydkorea.

Det gäller att ha is i magen och se vad Nordkorea egentligen vill, menar Lars Vargö.  

Nordkorea hänvisar till militärövningarna mellan USA och Sydkorea, är det bara svepskäl?

– Nu är det så. Tidigare var man alltid ilsken över de här övningarna. Det är ett sätt att skapa besvikelse i Sydkorea och man vill få dem på sin sida mot USA, säger Lars Vargö.

Lars Vargö säger att USA:s agerande nu är viktigt.

– Risken är nu att den amerikanske presidenten skriver en ilsken tweet och förvärrar situationen och då kan toppmötet ställas in. Det viktiga är att presidenten inte kommenterar det här, säger Lars Vargö.

– Det är mycket möjligt att Nordkorea vill ha toppmötet med USA för att kunna slippa ur sanktionerna. Däremot att man vill göra sig av med kärnvapnen är en för tidig slutsats. Jag tror att man vill behålla det och på den grunden normalisera förhållandet till USA, fortsätter Lars Vargö.