Kim Jong-Uns besked förvånar i USA

1:54 min

Nordkorea ställde i går in det planerade mötet med representanter från Sydkorea. Orsaken uppges vara den årliga militärövningen mellan Sydkorea och USA som pågår just nu. Men i USA väntade man sig inte en sådan reaktion.

– Vi har inte fått några som helst indikationer på att militärövningen kunde uppfattas som en provokation, Kim Jong-Un har tvärtom sagt till oss att han har förståelse för att vi genomför den, sa amerikanska utrikesdepartementets presstaleskvinna Heather Nauert, uppenbart överraskad, vid en presskonferens.

Flera analytiker konstaterar att det var väntat att Kim Jong-Un skulle kunna krångla på något sätt för att förbättra sin förhandlingsposition inför mötet. Andra menar att tajmingen och skälet är förvirrande.

Den nu pågående militärövningen är betydligt mindre än de två USA genomfört tillsammans med Sydkorea i april.

Nordkorea har regelbundet protesterat mot de återkommande övningarna men har i den senaste tidens samtal signalerat att man inte har något problem med dem i nuläget.

Att man nu hotar ställa in mötet tolkas som ett tecken på att man kanske felbedömt den nordkoreanska ledningen och att det kanske finns mindre kompromissvilja än vad som verkat den senaste tiden.

Amerikanska utrikesdepartementet konstaterar samtidigt att man inte hört något direkt från den nordkoreanska ledningen och att man tills vidare därför fortsätter att arbeta på som tidigare inför det planerade mötet mellan Kim Jong-Un och Donald trump.