Astra Zeneca utrymt efter strömavbrott

1:29 min

Flera delar av Stockholms län drabbades av strömavbrott strax före klockan nio i morse. Astra Zeneca i Södertälje utrymdes efter en reaktion i en kemtank som gjorde att farlig vätska riskerade att läcka ut.

Ämnet som riskerade att läcka ut var isopropylamyn som är både brandfarligt och frätande. I samband med att elen försvann förändrades trycket i en tank där det förvaras. 

Jacob Lund är kommunikationsdirektör på Astra Zeneca.

– I samband med strömavbrottet har vi fått problem med att hålla trycket uppe i några av våra system. Vi valde då att utrymma lokalerna och tillkalla räddningstjänsten i förebyggande syfte, säger han. 

Har ni inte system som klarar av strömavbrott? 

– Vi har reservsystem. Men det är olika hur lång tid det tar att få igång dem. Jag har inga mer detaljer, det är de beskeden jag har fått.

Elen på anläggningen är tillbaka igen och det finns i nuläget inget som tyder på läcka. De ordinarie systemen håller på att startas upp och om inget oförutsett inträffar kommer personalen snart kunna återgå till arbetet, enligt Jacob Lund. 

Strömavbrottet påverkade stora delar av Stockholms län och slog ut elen i Södertälje, Nynäshamn och Ekerö. Pendeltågstrafiken stod helt still mellan Järna och Södertälje hamn och Östertälje fram till klockan halv tolv på förmiddagen. Enligt trafikverket ska det nu rulla på som vanligt med några få undantag. 

– Det är följdförseningar på linje 40 och 48. Hur länge de håller i sig vet vi inte. Men det lär ha löst sig innan rusningstrafiken drar igång i eftermiddag, säger Pär Aronsson, presskommunikatör.  

Orsaken till det stora strömavbrottet var ett tekniskt fel i Vattenfalls regionnätsstation. 

– Vi fick en trasig frånskiljare i samband med ett arbete i en transformatorstation i Södertäljetrakten. Det är en av våra större stationer som förser ett stort område i de södra delarna av Stockholm med el, säger Mikael Björnér, pressansvarig på Vattenfall.