Astra Zeneca utrymt efter strömavbrott

1:30 min

Räddningstjänsten har ryckt ut till Astra Zeneca i Södertälje efter larm om en reaktion i en tank med farliga ämnen. Enligt Astra Zeneca har de evakuerat personal i förebyggande syfte.

Ämnet som riskerade att läcka ut var isopropylamyn som är både brandfarligt och frätande. I samband med att elen försvann förändrades trycket i en tank där det förvaras.

– I samband med det strömavbrott som var i hela Södertälje har vi haft ett problem med att hålla trycket uppe i några av våra system. Vi valde då att utrymma lokalerna och tillkalla räddningstjänsten i förebyggande syfte, säger Astra Zenecas kommunikationsdirektör Jacob Lund till TT.

Strömavbrottet som slog ut Södertälje på onsdagsmorgonen orsakades av ett tekniskt fel i Vattenfalls regionnätsstation.

Vid klockan 09 slogs elen ut för över 30 000 hushåll i Södertälje. Även i Nynäshamn, Botkyrka och Ekerö var det problem med strömförsörjningen.

Som en konsekvens av elavbrottet har det blivit störningar i SL:s pendeltågstrafik i Södertäljetrakten. Ett kort tag var det stopp i tågtrafiken söder om Stockholm.

Ett elfel i Södertälje hamn orsakar fortsatt tågstörningar mellan Järna-Södertälje hamn-Östertälje. Reparatörer är på plats och trafiken var igång strax före klockan 12. 

Enligt Vattenfall beror avbrottet på ett tekniskt fel i deras region-nätstation. Omkopplingar pågår och strömmen har bitvis kommit tillbaka till olika områden.  

Vid 14-tiden kunde systemen startas upp. Men anläggningen hölls då fortfarande avstängd och personal som jobbat dagskift har fått åka hem, skriver TT.