Lägenhetshus rivs i Dorotea och Vilhelmina – för många står tomma

1:58 min

Migrationsverket har beslutat att säga upp flera lägenheter i Dorotea och Vilhelmina. Något som slår hårt mot bostadsföretagen i de båda kommunerna.

Ett av företagen som berörs av myndighetens beslut är Doroteahus i som tidigare hyrt ut 19 lägenheter till Migrationsverket. 

– Det slår ganska hårt mot oss. Vi har helt plötsligt fått en massa tomma lägenheter tomma, och att tappa det rakt upp och ner är ganska mycket pengar. Kortsiktigt är det väldigt besvärande, säger Bengt Henriksson, styrelseordförande på Doroteahus.

Vi behöver riva ett hus, och det handlar inte om att Migrationsverket per se lämnar, utan att vi har för många tomma lägenheter helt enkelt.

Även i Vilhelmina står flera lägenheter tomma då migrationsverket säger upp lägenheter. Totalt är det 31 lägenheter som påverkas av beslutet, 25 stycken i Vilhelmina tätort och ytterligare sex i Dikanäs. 

– Det kom inte som en chock. Vi analyserar omvärlden hela tiden, och visste att den dagen Migrationsverket skulle lämna så skulle vi behöva göra någonting, säger Maria Philipsson, vd på Vilhelmina bostäder.