Moderaterna vill lägga ner Kvinnohistoriskt museum

3:00 min

Moderaterna i Umeå går till val med budgetlöftet att lägga ner Kvinnohistoriskt museum. Partiet anser att museet kommit att kosta för mycket för invånarna.

Kvinnohistoriskt museum öppnade 2014 i Umeå och ligger i kulturhuset Väven med utrymme för två utställningar åt gången. 

Den årliga kostnaden för muséet landar på strax över 11 och en halv miljon kronor, där verksamheten kostar sju miljoner och hyran i det nybyggda kulturhuset landar på över fyra och en halv miljon. Det är något som oppositionspartiet Moderaterna tycker är på tok för mycket och de vill därför lägga ner museet.

– Vi vill då inte satsa pengar på Kvinnohistoriskt museum. I sak är det inget fel, men det rimliga vore att det ligger i Västerbottens museum istället. Så allt av intresse skulle överföras från Kvinnohistoriskt museum till Västerbottens museum som vi är huvudägare i, säger gruppledare Anders Ågren (M).

Museet vill skapa ny historia genom att sätta kvinnor i centrum och så här beskriver museichef Maria Perstedt den utställning som varit med från starten, "Rötter– en trasslig historia":

– Den är en sagoskog som sjunger, låter och pratar. Där möter man ugglor som sitter under taket och som är så säkra på hur världen ser ut. Och vem som bestämmer vem som får vara med i historieskrivningen. Så det är en väldigt speciell händelse bara att få vara inne i själva skogen, säger museichef Maria Perstedt.

Kulturnämndens ordförande, socialdemokraten Tomas Wennström, är kritisk till vilka pengar Moderaternas förslag egentligen skulle spara.

– Flyttas det till museet då blir det kostnader för hyra där, plus att vi har hyreskostnader i Väven. Då blir det dubbla kostnader så jag förstår inte hur de tänker. Om de istället säger lägg ner alltihop har vi fortfarande hyreskostnaderna kvar, säger Tomas Wennström (S).

Efter Metoo-rörelsen menar Tomas Wennström, som vill ha kvar museet, att det i sin nuvarande form fyller en allt viktigare funktion i Umeå.

– Det ser jag inte minst bland yngre människor. Så kommer de här frågorna att bli ännu viktigare och ännu bredare. Det är också kulturens uppgift att lyfta frågor i samtiden för framtiden. Därför fyller Kvinnohistoriskt museum en enormt viktig funktion i det, säger Tomas Wennström (S).

Men Anders Ågren från Moderaterna håller inte med om att museet, som det ser ut nu, behövs i Umeå.

– Där har vi politiskt olika uppfattningar. Man kan säkert ha 10 muséer om man känner för det. 20 möjligen, 30 möjligen. Men vi tycker att man ska fokusera på ett museum, Västerbottens museum, och där ska vi lägga pengarna, säger Anders Ågren.