Lördag 19 maj 2018

Livet på Bredfjället och fladdermössen under bron i Austin

Vår fältreporter Lena Näslund finns på fjället denna morgon – på Bredfjället i östra Bohuslän. Fast Bredfjället inte ligger långt från Ljungskile och E6:an känns det avlägset och vilt.

Författaren Stefan Edman har skildrat områdets historia i boken ”Röster från skogen”. Han medverkar i programmet och tar oss med in i Gammel-Sverige där människor slet med och mot naturen för sin överlevnad för inte särskilt länge sedan. I dag har skogen dolt många av människornas spår, men vi behöver inte backa längre än till 1800-talet för att hitta ett kalt hedlandskap. Och på några platser kan vi fortfarande uppleva ett öppet kulturlandskap med spår av slåtter och betande djur. På Vargfjället till exempel, där vi möter Erika Kensander, en av de senaste nybyggarna.

Från fjäll till storstad - vi tar klivet över Atlanten till Austin i Texas, USA. En musikens huvudstad, men också Nordamerikas främsta fladdermusstad. Här finns nämligen en stor koloni av mexikansk veckläppsfladdermus under en bro mitt i stan. Under de varma sommarkvällarna samlas hundratals människor för att se när fladdermössen lämnar bron och flyger ut för att hitta mat. Vår reporter Maria Viklands hade turen att se dem flyga redan i februari. Hon träffar också Dianne Odegard och Lee Mackenzie som tar hand om och rehabiliterar skadade fladdermöss.

Syn och hörsel blir både sämre och bättre med åren, menar Helena Söderlundh i veckans kråkvinkel.

Och så hakar vi på diskussionen i programmet Ring P1 i förra veckan – om varför bananerna i affären inte har några frön. Botanisterna Marie Widén och Lennart Engstrand reder ut hur det ligger till.

Vi uppmärksammar också Biologiska mångfaldens dag som vuxit rejält sedan förra årets premiär. Datumet är 22 maj men det tjuvstartar redan på lördag.

Och så ringer vi upp Camilla Carming på Lidingö som går och väntar på att den uppmärkta vinbergssnäckan Bob ska komma tillbaka – det har han gjort varje vår sedan 2012 nämligen.

Programledare är Mats Ottosson.