Väljarbarometer: S backar stort i regionvalet

2:51 min

Socialdemokraterna kan bli regionvalets stora förlorare i höst i Norrbotten. Det visar den opinionsundersökning som P4 Norrbotten låtit göra. Regionrådet Maria Stenberg (S) tycker att nedgången är ledsam.

– Det är naturligtvis väldigt tragiska siffror. Men om vi tittar på förra valet så tappade vi ju rätt mycket där också så det ser ju ut som att det är en trend, säger regionrådet Maria Stenberg (S) som sedan tidigare aviserat sin avgång efter valet som regionpolitiker.

Hela åtta procentenheters tapp för det enskilt största partiet i regionen - alltså Socialdemokraterna - visar opinionsundersökningen - gjord bland drygt 1000 norrbottningar via telefonintervjuer under förra månaden för P4 Norrbottens och flera andra lokala medieföretags räkning.

Och det här är en nedgång för S som är ännu större än den som presenterades häromdan gällande norrbottningarnas preferenser till riksdagsvalet.

Det hör inte till vanligheterna med stora valundersökningar som görs på en norrbottnisk opinion. Och skulle det här resultatet stå sig fram till höstens val, kan det blir stora förändringar, konstaterar det socialdemokratiska regionrådet Maria Stenberg.

– Det här är ju en yttring över något som väljarna ser framför sig. Och med de siffrorna som du presenterar är det ju fullt möjligt att det blir ett maktskifte, säger hon.

Utöver Socialdemokraterna sitter ju även Miljöpartiet och Vänsterpartiet med i dagens styrande politiska majoritet i regionen: även miljöpartiet tappar och hamnar på 2,9 procents stöd, vilket gör att partiet helt kan åka ur regionen. Vänstern däremot ökar och hamnar på 9,8 procents stöd av väljarna.

Även Moderaterna går starkt framåt - ökar drygt 3 procentenheter - och hamnar på 11,8 procents stöd.

Bland övriga partier som sitter med idag i Region Norrbotten ökar även det näst största partiet - Sjukvårdspartiet - och också Sverigedemokraterna, Centern och Liberalerna. Men alla de här förändringarna ligger inom den statistiska felmarginalen.

Kristdemokraternas tapp är inte heller säkerställt, och pekar mot att partiet inte vals in i regionfullmäktige vid det här valet heller.

Och Feministiskt Initiativ hamnar fortsatt utanför den valda regionförsamlingen - om det vore val idag.