Region Norrbotten om flygkonkursen: Vi behöver bistå kommunerna

1:57 min

Nextjets konkurs innebär att flera flyglinjer från till och från Norrbotten försvinner.

Regionrådet Maria Stenberg (S) är inte förvånad över konkursen men ser allvarligt på situationen för Gällivare och Arvidsjaur.

– Nu ska vår enhet som har hand om infrastruktur ta konakt med de berörda kommunerna för att se hur regionen kan bistå. Gällivare och Arvidsjaur måste man tyvärr säga är rätt luttrade med Nextjet som flygoperatör men vi behöver som region bistå med det stöd som kommunerna behöver, säger Maria Stenberg.

Region Norrbotten finansierar delvis flyglinjen Uleåborg-Tromsö via Luleå, och Maria Stenberg sitter även i bolagsstyrelsen för Arctic Airlink som har hand om flyglinjen, där Nextjet är operatör. Arctic Airlink håller under onsdagskvällen ett extrainsatt styrelsemöte för att diskutera situationen.

– Det här var en regional utvecklingssatsning som rörde sig under ett antal år och vi närmade oss slutet på den satsningen. Den har varit både framgångsrik och ifrågasatt, så vi måste först analysera i styrelsen hur vi ser på framtiden. Det här rör ju inte bara Norrbotten utan även två andra regioner i två andra länder, säger Maria Stenberg.