Kandiderar för KD – petas av LO

3:03 min

Åsa Åsberg i Vindeln är aktiv inom fackförbundet Seko i Västerbotten. Men hon är också Sekos representant i LO-distriktet i Norra Sverige. Det uppdraget tvingas hon nu lämna sedan det uppdagats att Åsa Åsberg kandiderar för Kristdemokraterna i Vindelns kommun.

 – Jag fick ett samtal, där jag fick svara på tre frågor. Om jag står på kommunlistan, om jag står för KD och vilken plats det är. Och jag svarade ja på alla tre punkter och då fick jag veta att jag inte fick jobba för LO för att jag är felansluten, säger Åsa Åsberg.

Den som ringde var Maria Mannberg, vice ordförande i LO-distriktet Norra Sverige.

– Vi tog ett beslut på LO-kongressen 2016 om att man ska ha facklig-politisk samverkan med Socialdemokraterna. Det är det man har att följa för det är ett demokratiskt beslut, men det kan ju vara svårt att följa om man är aktiv i ett annat parti, säger hon.

Innebär det att man inte får vara aktiv i något annat parti än Socialdemokraterna och samtidigt vara aktiv i facket?

– Jo, man kan vara aktiv i sitt fackförbund oavsett vilket parti man tillhör. Det beror på hur man jobbar och hur aktiv man är, säger Maria Mannberg.

Åsa Åsberg står på nionde plats på Kristdemokraternas lista till kommunfullmäktige i Vindeln. I dag har partiet två mandat där.

Skälen som anges till att hon inte får behålla sin plats i LO:s representantskap eller delta i den utåtriktade verksamheten är att hon skulle representera KD i kyrkofullmäktige i Vindeln. Det stämmer inte.

Åsa Åsberg sitter i kyrkofullmäktige, men representerar en opolitisk grupp som kallar sig "Tillsammans kan vi vinna en församling." Men Maria Mannberg får stöd från högsta LO-toppen, Karl-Petter Thorwaldsson.

– I många av debatterna här har vi haft Sverigedemokrater som försökt nästla sig in som förtroendevalda i facket. Det står stick i stäv med vår grundsyn om alla människors lika värde. Där är det ju en del förbund som sagt att nej, det kan man inte vara. Man kan inte vara förtroendevald i facket och vara Sverigedemokrat.

Finns det någon motsättning mellan Kristdemokraternas politik och fackets målsättningar som skulle göra det problematiskt att vara på båda ställena?

– Utan tvekan ja. Det är klart att det gör. Kristdemokraterna är med på de här förslagen som de borgerliga partierna lagt fram om att man ska sänka ingångna kollektivavtal i lag. Dessutom är Kristdemokraterna kanske det av de borgerliga partierna som allra mest vill att de borgerliga ska samarbeta med Sverigedemokraterna. Så det är klart att det är problematiskt, säger Karl-Petter Thorwaldsson.