EU-toppar överens – står bakom Iranavtalet

1:52 min

En av huvudpunkterna på EU-toppmötet i Sofia var EU:s relationer med USA och Iran. Ledarna är överens om att stå bakom avtalet och att försöka se till att europeiska företag ska kunna fortsätta att göra affärer med Iran.

När Irans utrikesminister träffade utrikesministrarna från Frankrike, Tyskland och Storbritannien tillsammans med EU:s utrikeschef i tisdags i Bryssel, så ville den iranske utrikesministern ha garantier för att företag från EU fortsätter att göra affärer med Iran. Några sådana garantier fick han inte då, av de andra utrikesministrarna, innan han lämnade Bryssel.

Men vid toppmötet här i Sofia, så kan man ändå säga att EU:s stats- och regeringschefer, ställer sig bakom linjen med att arbeta för att värna och skydda de europeiska företag som skulle kunna påverkas av beskedet från USA, nämligen att själv bli utsatta för sanktioner från USA om de här företagen fortsätter med sin handel med Iran.

En EU-källa här i Sofia uppger ändå för Sveriges Radio inatt att EU:s medlemsländer alltså vill se till att man kan skydda europeiska företag som påverkas negativt av USA:s beslut.

Därmed är det så långt som EU-ledarna anser att det möjligt att gå, i nuläget, för att försöka se till att handeln fortsätter med Iran och det samstämmiga beskedet härifrån torde göra Irans ledare nöjda. Det är i alla fall förhoppningen efter gårdagskvällens middag med stats- och regeringscheferna. För så länge som Iran respekterar kärnteknikavtalet, så fortsätter EU att ge sitt stöd till avtalet, enligt EU-källan.

När det gäller bråket mellan EU och USA som gäller de amerikanska skyddstullarna mot stål och aluminium, så fick Tyskland och Angela Merkel ge upp sin något mjukare linje i förhandlingsspelet med USA.

Istället fortsätter man från EU:s sida med den tuffare linjen, som drivs av framför allt Frankrikes Emmanuel Macron tillsammans med länder som Spanien och Nederländerna, en linje som innebär att som som det uttrycks, rätt så dramatiskt här, att EU inte kommer att förhandla om att få bort skyddstullarna, så länge som en pistol riktat mot huvudet från USA:s håll.

Man vill helt enkelt inte ge efter för Trumps förhandlingstaktik från EU-ledarnas sida.