Båstad

Barndomshem i centrum när Birgit Nilsson firas

4:26 min

I dag när det är det precis 100 år sedan som den skånska operastjärnan, sopranen Birgit Nilsson, föddes. Och då finns ingen bättre plats att besöka än hennes barndomshem.

Skånegården i Svenstad i Västra Karup drivs idag som museum, helt i världssångerskans anda. Boningshuset är bevarat som det såg ut under uppväxten med föräldrarna Nils Petter och Justina Svensson. I stallet finns ett kafé och i en sidobyggnad en utställning över den framgångsrika sångkarriären.

Gitte Lindström Harmark – vars mamma var kusin med Birgit – jobbar som ansvarig och guide på gården.

– Det är hedrande och spännande. Man är bara fylld av glädje varje dag att få arbeta här och skildra hennes liv. Sedan kommer det hit så många som har historier att delge oss. Det gör Birgit ännu mer levande.

På söndag 20 maj öppnar jubileumsutställningen "I Birgit Nilssons fotspår".

– Det känns att det är jubileumsår, vi har fullbokat på söndag, säger Gitte Lindström Harmark.

Birgit Nilssons fantastiska galaklänningar i lysande jadegrönt och granatrött finns att ta del av, liksom en uppsjö av bilder och filmer inne i museet där på gården. Det storslagna och lantliga i skön balans, just som Birgit själv, enligt Gitte Lindström Harmark.

– Jag tror det var det som var nyckeln till hennes storhet. Att hon stod med fötterna stadigt på jorden. Hon var en varm och generös människa med mycket humor. En mycket omtyckt person privat också.

Dessutom blir det en stor minneskonsert på släktgården den 11 augusti med Helsingborgs symfoniorkester samt tidigare stipendiater som solister, bland andra Malin Byström och Sofia Asplund, Susanne Resmark, Joachim Bäckström och Karl-Magnus Fredriksson. Medverkar gör också kyrkokören på Bjäre som på kort tid expanderat sitt medlemsantal. Cirka 110 körsångare kommer vara med vid mastodontkonserten.

- Det blir bygden som hyllar henne, 2000 biljetter såldes på ett och ett halvt dygn, berättar Bengt Hall, ordförande i Birgit Nilssons stipendiefond och tidigare chef för bland annat Malmöoperan.