Konkurrent till parlamentshus i Kiruna ska utses

2:55 min

På plenum i Saxnäs i veckan ska sametingsledamöterna utse en ort som ska konkurrera mot Kiruna om placeringen av Sametingets framtida parlamentsbyggnad.

Den långdragna historien om att ta fram en placeringsort för Sametingets framtida parlamentsbyggnad tycks vara på upploppet.

Som det ser ut nu är det nio orter som visat intresse för en samisk parlamentsbyggnad - Vilhelmina, Malå, Kiruna, Jokkmokk, Arvidsjaur, Lycksele, Östersund, Arjeplog och Granö i Vindelns kommun - varav Kiruna är den kommun som Sametingets styrelse anger som huvudalternativ inför plenum i Saxnäs nu i veckan.

- Det har varit bara fokuserat på Kiruna, tills den här motionen kom där man yrkade på att se över en annan alternativ ort, säger Anders Kråik i partiet Samerna som ansvarat för frågan för styrelsens räkning.

Beslutet ska fattas i två steg. Nu på plenum ska en ort väljas ut, som ska tävla mot huvudalternativet Kiruna. Det andra steget i processen är att sametingsledamöterna på plenum i Bredsel i november ska ställa Kiruna mot den alternativa ort som i veckan väljs ut.

Det slutgiltiga beslutet kommer tas efter en utredning, eftersom frågan berör Sametingets verksamhet såsom funktion, anställningar, ekonomi och så vidare, för att se vilka tänkbara konsekvenser en eventuell flytt av kansliet från Kiruna skulle få.

Anders Kråik säger såhär om orsaken till att ett beslut inte redan är fattat om att uppföra byggnaden i Kiruna om det ändå ses som ett huvudalternativ.

- Det grundar sig väl mycket på att det var en lång tidsutdräkt innan det var klarlagt vart den här tomten för parlamentsbyggnaden i Kiruna skulle vara, men det är nu klart i alla fall.

Blir det inte orättvist mot de andra orterna, om Kiruna sätts på piedestal på det här sättet?

- Det är inte att räkna som någon piedestal, utan det är ju den krassa verkligheten att där har det ju förekommit en långvarig historia som huvudort med sametinget och kansliverksamheten, säger Anders Kråik.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Sveriges Radio