Gruvdrift

Nya gruvplaner i Häggån – kan ge 1500 jobb

1:45 min

Nya planer på gruvdrift i Häggån nära Myrviken kan ge 1500 nya jobb när ett australiensiskt företag vill bryta batterimetallen Vanadin i stället för uran.

Priset på batterimetallen vanadin har ökat de senaste åren och i Häggån finns potentiellt världens största kända fyndighet av metallen. Enligt företaget Aura energy som vill starta gruvdriften kan fyndigheten vara värd astronomiska summor, omkring 260 miljarder dollar. 

Under onsdagen träffade företaget fackföreningen IF metall och regionen, för att diskutera planerna som väntas ge åtminstone 1500 jobbtillfällen. Bygget av gruvan kan komma igång redan om tre till fyra år, enligt företaget. 

Det planerade området uppskattas till ungefär 1000 gånger 1000 meter, och ska enligt företaget inte hota några hus i området. Förutom brytning av batterimetallen Venadin, finns också planer på att tillverka batterier, något som skulle ge ytterligare cirka 200 jobb.

Företaget har under många år planerat för gruvdrift och brytning av uran i trakterna kring Häggån, något som mött starka protester. Det finns en oro att en etablering av gruvverksamhet i Häggån skulle få konsekvenser för miljön.

– Jag kan garantera, det finns ingen risk för Storsjön, det finns inga miljömässiga risker för vi kommer inte gå vidare med projektet innan vi kan göra det ordentligt, säger Peter Reeve som är ordförande i bolaget Aura energy. 

Nästa steg är att etablera en grupp i Sverige som jobbar vidare med projektet. Om cirka två år ska en bearbetningskoncession göras, då företaget söker tillstånd hos Bergsstaten.

Grundämndet vanadin används i batterier stora som containrar för lagring av energi, till exempel sol- och vindenergi.